Dijete s poteškoćama u razvoju na protestima u Sarajevu: "Nemojte nas vezati"

E. H, O. K.
Dijete s poteškoćama u razvoju na protestima u Sarajevu: "Nemojte nas vezati"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Policajac i dijete

U Sarajevu se i danas ispred zgrade Vlade FBiH održavaju građanski protesti za djecu u Zavodu Pazarić.

Danas ih je nešto manji broj nego jučer, ali su, kako su rekli, i danas nastavili proteste uprkos odluci Vlade FBiH da smijeni Nadzorni i Upravni odbor Zavoda Pazarić, kazavši kako i dalje traže pravdu za djecu Pazarića.

Okupljenima se obratilo i jedno dijete s poteškoćama u razvoju, zamolivši nadležne da "prestanu vezati djecu".

Mi ne želimo pregovore, kazali su potom roditelji, mi želimo da se poštuju zakoni, ustavi i sve međunarodne konvencije o pravima djeteta".

"Mi želimo da naša djeca, koja su s poteškoćama u razvoju, žive normalan život i da ih se poštuje kao normalne građane, a ne da ih se veže", kazao je jedan od roditelja.

Građani su i danas tražili ostavke nadležnih, a da se krivično odgovorni smjeste u zatvor, potom su se uzvikivale i parole: "Lopovi i ubice", a saobraćaj na cesti ispred zgrade Vlade opet je blokiran. 

Najteže mi je kada u nedjelju moram da svoje dijete ostavim u Pazariću, prepričala je ispovijest jedne majke Mirsada Begović, koja je kazala kako u Zavodu treba da zaposliti stručni ljudi.

"To je ono što mi tražimo, zaposlite naše mlade ljude Novaliću! Moramo se boriti za naše mlade ljude da dobiju posao ovdje, a ne da budu na birou", kazala je Begović.

Također, manji incident se desio na protestima: Jedan građanin pokušao je ući u zgradu.

Naime, tokom govora jednog građanina koji je kazao kako za ovaj slučaj svi moraju krivično goniti, jedan građanin pokušao je da uđe u zgradu Vlade FBiH kako bi, kako je kazao, vezao Novalića. Ipak, zaustavili su ga prisutni građani.

Jučerašnji zahtjevi koje su građani predali premijeru Novaliću bit će predan ponovo danas, a predat će ih odvojeno i resornom ministru Vesku Drljači, ali i delegaciji EU.

Ovo je LISTA ZAHTJEVA:

1. Momentalna smjena Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda Pazarić
2. Formiranje Komisije sastavljene od zdravstvenih radnika, domaćih i stranih, NVO za zaštitu prava djece koja će u narednih 12 mjeseci:
a.) vršiti 24-satni nadzor nad radom Zavoda Pazarić do trenutka podizanja krivičnih prijava protiv pojedinaca za koje se ustanovi da su radili na štetu djece
b.) izvršiti izradu Plana rada Zavoda koji će rezultirati implementacijom savremenih metoda rada s djecom s poteškoćama u razvoju, obuku o zbrinjavanju i pozitivne prakse članica EU
c) 24-satna fizička zaštita zaposlenika/ce koji je ustupio materijalne dokaze građanima BiH
d) Izmjena Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Zavoda, s krajnjim ciljem obezbjeđivanja najkvalitetnijeg oblika brige za djecu i adekvatnog broja stručnih osoba
3. Izmjena Zakona o obrazovanju u cilju obezbjeđivanja prava na obrazovanje invalidne djece i djece s poteškoćama u razvoju
4. Uključenje svih udruženja roditelja u BiH, centara za specijalno obrazovanje i kantonalnih vijeća roditelja u procesu donošenja zakona koja se odnose na prava djece s poteškoćama u razvoju
5. Obraćanje premijera FBiH građanima ispred zgrade Vlade
6. Momentalni sastanak predstavnika građana BiH i premijera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije