Tuzlanski kanton i dalje šampionski: Ni 23. dan nema novih slučajeva koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Tuzlanski kanton i dalje šampionski: Ni 23. dan nema novih slučajeva koronavirusa
PrtScr / Tuzla, maj 2020.

Tuzlanski kanton nastavio je biti apsolutni prvak u borbi protiv koronavirusa u našojh zemlji. 

Kako javlja Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, ni 23. dan zaredom nema novozaraženih osoba od koronavirusa.

Pritom, na UKC Tuzla u posljednja 24 sata testirano je ukupno 150 osoba.

Inače, do sada je testirano 4766 uzoraka u TK, a u kućnoj izolaciji nalaze se 1474 osobe.

Od početka testiranja na području TK bilo je zabilježeno 84 slučaja koronavirusa, a danas je TK bez zaraženih osoba od koronavirusa.

"Očekujemo da takva i ostane, odnosno, više se nadamo nego što očekujemo. Ukoliko bi se pojavio novi slučaj zaraze, to bi značilo i otvaranje novog klastera. Ipak, mislim da su rezultat ovako povoljne situacije mjere koje smo poduzeli", pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK za Tuzlanski.

Ona je prije dva dana otkrila da je TK donio odluku da prošire obim testiranja tako da će u tu kategoriju sada ući i rudari.

"Postoje najave da bi vrtići i javni prevoz mogli početi s radom naredne sedmice nakon čega će i zaposlenici u ovom sektorima biti testirani, a planirali smo testirati i neke novinarske ekipe. Na ovaj način pokušavamo da tragamo po kantonu za osobama koje su bile u kontaktu sa koronavirusom i da na vrijeme spriječimo širenje zaraze", rekla je Čolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije