Čolić traži istragu: Oni koji bi trebali biti primjer prave korona dernek?!

Radiosarajevo.ba
Čolić traži istragu: Oni koji bi trebali biti primjer prave korona dernek?!
PrtScr/BHRT / Dajana Čolić

Oni koji bi trebali biti primjer ne bi smjeli praviti takve greške i nadam da će odgovorne strukture reagovati u skladu sa zakonom i preporukama Federalnog štaba civilne zaštite, kazala je u Jutru za sve BHT1 ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, komentarišući sinoćnju zabavu u Sarajevu koja je izazvala burne reakcije u javnosti.

“Ono što mi čitavo vrijeme potenciramo je to da se koristi zaštita, da izbjegavamo javna okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru i onda dobijemo ovakvu situaciju”, istakla je Čolić u osvrtu na zabavu u kojoj su učestvovali ljekari, ministri i estradni umjetnici.

Čolić podsjeća da je Tuzlanski kanton među kantonima koji su najuspješnije odgovorili na pojavu koronavirusa u BiH. Ona ocjenjuje da postoji više faktora koji su doveli do pozitivne epidemiološke slike i zatvaranju aktivnih klastera u Tuzlanskom kantonu.

“Prije svega, to su mjere koje smo počeli preduzimati prije ostalih kantona u Federaciji BiH, prateći epidemiološku situaciju u zemljama okruženja, nesebična pomoć MUP-a TK i Štaba civilne zaštite , kao i veliki posao koji su odradili epidemiolozi i svi zdravstveni radnici. Na kraju, zaslužni su i građani Tuzlanskog kantona jer su se zaista pridržavali svih mjera koje smo donosili i zahvaljujući njima i njihovoj društvenoj odgovornosti i građanskoj svijesti mi danas imamo ovakav rezultat”, rekla je Čolić.

Čolić navodi da su testiranja u Tuzlanskom kantonu vršena prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“S obzirom na to da već 21 dan nemamo pozitivnih na testiranje, jučer smo donijeli odluku da proširimo obim testiranja tako da će u tu kategoriju sada ući i rudari. Postoje najave da bi vrtići i javni prevoz mogli početi s radom naredne sedmice nakon čega će i zaposlenici u ovom sektorima biti testirani, a planirali smo testirati i neke novinarske ekipe. Na ovaj način pokušavamo da tragamo po kantonu za osobama koje su bile u kontaktu sa koronavirusom i da na vrijeme spriječimo širenje zaraze”, rekla je Čolić za BHRT.

Ministar Košarac okupio poznate bh. pjevače na zabavi u Sarajevu

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH večeras se u Sarajevu našao na derneku sa poznatim bh. muzičkim zvijezdama. Bez distance, bez maski, bez poštivanja mjera. Tim povodom kontaktirali smo Ministrastvo unutrašnjih poslova KS, koji su nam mogli potvrditi informaciju da imaju prijavu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije