Tuzlaci odali počast žrtvama holokausta

AA
Tuzlaci odali počast žrtvama holokausta
Polaganjem cvijeća pred spomenik Suza danas su građani Tuzle i predstavnici Jevrejske općine Tuzla obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Spomenik Suza nalazi se na mjestu gdje je u Drugom svjetskom ratu bio ulaz u staru željezničku stanicu, odakle su tuzlanski Jevreji, Bošnjaci, Hrvati, Srbi i drugi antifašisti u vagonima odvoženi u nacističke logore smrti širom Evrope.

Prisutni su podsjetili da se sjećanje na strahote holokausta treba njegovati, jer se nakon holokausta, u Evropi desio i genocid, u julu 1995. godine u Srebrenici. Općenito, zaključak je da se treba solidarisati sa svim žrtvama u historiji, koje god da su nacije ili religije.

”Vrlo ozbiljna opasnost postoji da se to ponovi ukoliko mi ne budemo obilježavali ovakve datume i sjećali se žrtava fašizma, te ako ne budemo obilježavali 11. juli. Moramo na to podsjećati. Znalo se to događati u Evropi, a neke ekstremne i radikalne snage u Evropi jačaju i vidimo da su neki političari dobili izbore na priču ovaj put ne protiv Jevreja, nego protiv muslimana”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Dan sjećanja na holokaust u Tuzli se obilježava unazad desetak godina i za članove Jevrejske općine Tuzla to je bolan datum, jer se sjećaju svojih predaka i prijatelja.

”Ne daj Bože da se ikome dese užasi poput holokausta i genocida. Porodica mog oca je nestala u Beogradu, očeva dvojica braće i roditelji. Kao dijete se sjećam da ih je tražio preko Crvenog krsta, ali nikada nikakav trag o njima nije našao”, kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske općine Tuzla. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije