Tuzla: Raspoloživost rezervi krvi je na nezadovoljavajućem nivou

Fena
Tuzla: Raspoloživost rezervi krvi je na nezadovoljavajućem nivou
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o osiguranju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu s osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnostima osiguranja krvi kao lijeka za 2015. godinu.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić na današnjoj konferenciji za medije je kazao da razvoj i unapređenje  medicinske struke na području ovog kantona kroz uvođenje novih tehnologija zahtijeva i dodatne rezerve krvi i krvnih derivata.

Naglasio je da je raspoloživost krvi i lijekova od krvi, unatoč porastu dobrovoljnih davaoca krvi i dalje  na nezadovoljavajućem nivou.

Apelirao je na građane TK da se u narednom periodu odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi koje Zavod za transfuziologiju pri UKC-u Tuzla organizira svaki mjesec.

Vlada TK usvojila je i Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatore zdravlja u 2015. godini.

Najveći faktor mortaliteta, kako u BiH, tako i u TK su kardiovaskularna oboljenja, potcrtao je Hadžiefendić, ocijenivši da tome doprinosi niz faktora, između ostalog loši socioekonomski uvjeti, loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta itd.

Po njegovim riječima stopa mortaliteta je veća od stope nataliteta, prirodni priraštaj je - 0.53 posto, dodavši da se mora više raditi na prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, kako bi se stopa mortaliteta smanjila.

Obje informacije će biti proslijeđene Skupštini TK na razmatranje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije