Tuzla: Najmlađi pacijent na respiratoru ima 39 godina

0
Fena
Tuzla: Najmlađi pacijent na respiratoru ima 39 godina
PrtScr / UKC Tuzla

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona se usložnjava, a s pogoršanjem epidemiološke situacije došlo je i do povećanog broja hospitaliziranih osoba. Trenutno su na UKC-u Tuzla hospitalizirane 152 osobe, dok su četiri na mehaničkoj ventilaciji.

Iz Respiratornog centra upozoravaju da je klinička slika pacijenata sve teža, ali i da je sve češće riječ o pacijentima mlađe dobi.

Borbu s koronavirusom u Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata izgubilo je pet osoba, od kojih je najmlađa tridesetsedmogodišnji muškarac iz Živinica, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Prema posljednjim podacima obrađeni su rezultati za 227 testiranih osoba od kojih je 47 pozitivno na SARS COV-2. Hospitalizirane su 152 osobe, dok su četiri na respiratoru. Ljekari ističu da je situacija teža nego krajem prošle godine.

"Kada uporedimo najteži period prošle godine i sada možemo reći da je ovaj period teži, iz razloga što nam dolazi veći broj pacijenata, mlađih pacijenata, te pacijenata sa težim kliničkim slikama", kazala je anesteziologinja u Respiratornom centru dr. Šuhreta Alić.

Popunjenost Klinike za plućne bolesti, odnosno Respiratornog centra, trenutno je oko 70 odsto kapaciteta, s tim da svakodnevno postoji tendenca popunjavanja, ističe Alić, dodajući da kadrovski kapaciteti još nisu upitni. Jedino što zabrinjava je premorenost medicinskog osoblja, koje ulaže nadljudske napore u borbi protiv COVID-19 već više od godinu dana.

Dr. Alić napominje da im najviše nedostaje svjež kadar, kadar koji bi se educirao za rad u Respiratornom centru.

Po njenim riječima, Respiratorni centar je odjeljenje intenzivne terapije, te je za edukaciju potreban duži period, s obzirom na to da ne znaju koliko će trajati ova pandemija.

"To nam je od prioritetnog značaja", navela je ona.

Najmlađi pacijent koji je trenutno smješten u Respiratorni centar ima 39, dok najstariji ima 81 godinu. Prosječna starosna dob je između 55 i 60 godina, dok su kliničke slike veoma teške.

"Radi se o pacijentima koji ili ne mogu uopće disati, respiratorno su insuficijentni, te ih moramo odmah uspavati, intubirati i postaviti na respirator, ili ukoliko pak mogu da dišu, mi im pomažemo nekim tipovima neinvazivne ventilacije. Riječ je uvijek o pacijentima kojima je potreban veći protok kiseonika", pojasnila je.

Oporavak pacijenata koji su smješteni u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla traje u prosjeku do 20 dana, odakle se pacijenti dalje izmještaju na druge klinike na dalji tretman i njegu.

Životnu bitku s koronavirusom u TK od početka epidemije do danas izgubilo su 692 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije