Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva: "Nisam htjela nikog uvrijediti, šalila sam se"

6
BIRN - Detektor.ba
Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva: "Nisam htjela nikog uvrijediti, šalila sam se"
Foto: BIRN BiH / Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Emela Tahmaz-Bukvić je u disciplinskom predmetu koji se vodi protiv nje rekla kako joj nije bila namjera da bilo koga uvrijedi, već na šaljiv način ukaže na nedostatke u Tužilaštvu.

Disciplinskom tužbom ona se tereti za "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", a govoreći o tački tužbe prema kojoj je neprimjereno komunicirala sa daktilografom Tarikom Hromićem, kojem je rekla da "vodi računa šta priča van Tužilaštva", Tahmaz-Bukvić je pojasnila da je u svoje prostorije donijela povjerljiv predmet te da je daktilograf "vjerovatno pogrešno shvatio".

"Zaključala sam kancelariju na deset minuta nakon što je stigao spis, da bih na miru radila, nakon čega sam trebala ići na ročište. Ja sam odgovorna za spis. Imala sam u vidu curenje informacija", rekla je Tahmaz-Bukvić tokom svjedočenja i dodala da nisu tačni navodi iz disciplinske tužbe kako je daktilografu rekla da "neće izlaziti dok ona ne izađe", piše BIRN - Detektor.ba.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Tahmaz-Bukvić je rekla da su iz spisa počeli nestajati predmeti, o čemu je dopisom obavijestila glavnu tužiteljicu, kao i da je počela sumnjati na daktilografe koji se stalno mijenjaju. Tužena je rekla da je šefici daktilo biroa Amri Karić pokušala ukazati na nedopustivo ponašanje daktilografa koji, prema njenim riječima, nisu dolazili na vrijeme na posao. "Ona mi je na to rekla kako ne može ništa učiniti. Ja sam joj onda rekla: ‘Vi ste se uvezali kao da ste zločinačka organizacija'", rekla je Tahmaz-Bukvić, negirajući da je to konstatovala.

Na tačku tužbe prema kojoj je Amelu Šarčeviću poslala email u kojem je pisalo "vještice nema", Tahmaz-Bukvić je objasnila da se radi o dječijoj igri, te da je na šaljiv način htjela reći da je njena daktilografkinja kasnila taj dan.

"Ja sam držala šipku, stajala na vratima i pitala je hoćemo li raditi. Šipku sam stavila u orhideje", objasnila je svoj susret sa daktilografkinjom.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
Radiosarajevo.ba: Kantonalno tužilaštvo Sarajevo

Na pitanje Željke Fabić, predsjedavajuće Disciplinske komisije, u vezi sa zaključavanjem u kancelariji, tužena je rekla da se radilo o predmetu koji je držan u sefu, ali nije imao oznaku tajnosti. Navela je i kako nije željela da taj predmet, bez nadzora, stoji kod nje dok je na pretresu – što je daktilografu objasnila. Predmet je ustupljen Državnom tužilaštvu.

Na dodatno pitanje svog punomoćnika Rusmira Karkina, tužena je rekla da se ne sjeća da je daktilografu rekla "svašta će se sada desiti". Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je pitao da li se prije ili poslije tog događaja zaključavala u kancelariji, a tužena je rekla da je to možda radila u vrijeme doručka. Odgovarajući na pitanja o načinu komunikacije, rekla je da se "s nekim može šaliti, a s nekim ne".

Svjedokinja Ureda disciplinskog tužioca Sabina Sarajlija je rekla da je bilo više pismenih pritužbi na rad tužiteljice Tahmaz-Bukvić, ali da je dobijala i usmene. Ona je kazala da su pritužbe protiv ove tužiteljice podnijeli iz Sindikata, kao da je riječ o mobingu.

"Bilo je više sastanaka na kojima sam pokušala riješiti probleme. Kada sam sve iscrpila, poslala sam pritužbe Uredu disciplisnkog tužioca da provjeri", rekla je Sarajlija.

Zbog čestih pritužbi, kako je rekla, bio je izazov organizovati posao daktilografa jer su mnogi eskivirali rad sa Tahmaz-Bukvić. Sarajlija je rekla da se tužioci bore za daktilografe jer ih nema dovoljno. Na pitanje punomoćnika Karkina, Sarajlija je odgovorila da je Tahmaz-Bukvić odgovoran tužilac, dobar radnik, da joj se obraćala pritužbama na rad daktilografa, te da je sve pismene pritužbe na njen rad uputila Uredu. Postupak protiv Tahmaz-Bukvić će biti nastavljen 16. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije