... / Tužilaštvo ZDK otvorilo istragu o nabavci kisika u zeničkom Domu zdravlja

30. 09. 2021. u 14:44:00 Fena

Shares: 0

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od JU Dom zdravlja Zenica od pravne osobe Istrabenz plini d.o.o. Breza, po službenoj dužnosti tokom jučerašnjeg dana formiralo krivični spis, piše u današnjem saopćenju koje je na web stranici objavilo Tužilaštvo.

"U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDK, formiran je tužilačko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija. U cilju zaštite postupanja tužiteljstva i zaštite donošenja konačne tužilačke odluke, nismo u mogućnosti dati vam više informacija o predmetu", piše u saopćenju Tužiteljstva ZDK.

Saopćenjem za javnost danas se ponovo oglasio i ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK za borbu protiv koronavirusa dr. Adnan Jupić, koji je još tokom jučerašnje sjednice Skupštine ZDK, a nakon postavljenih zastupničkih pitanja, najavio da će detaljno istražiti sve informacije o nabavci kisika “u ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite” u tom kantonu.

U saopćenju se navodi da je već poslao upit svim domovima zdravlja u ovom kantonu tražeći da “dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika u toku pandemije koronavirusa”.

"Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, a mi insistiramo na zakonitosti i procedurama, vodeći računa o zdravlju naših građana", istakao je ministar Jupić.

Napominje se kako su dvije bolničke ustanove u tom kantonu- Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj, tokom pandemije koristile “isključivo medicinski kisik” te i da je kompanija "Messer", u proljeće ove godine, u krugu KBZ-a “instalisala centralno postrojenje za snabdijevanje kisikom COVID odjeljenja” zeničke bolnice.

Vlada i Ministarstvo zdravstva ZDK, podvlači, ništa nisu prepuštali slučaju te da su s dobavljačem održavali “stalne kontakte”.

"Tako da isporuka plina KBZ-u, čiji smo osnivač, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje. Niti su bili ugroženi životi pacijenata, iako je u određenim periodima potrošnja kisika bila ogromna", podsjetio je dr. Jupić.

Dom zdravlja Zenica je, u međuvremenu, objavio certifikat o kvaliteti medicinskog kisika koji je dobijen od dobavljača.

"Zbog interesovanja javnosti, a tragom natpisa u medijima, 'Dom zdravlja' Zenica nakon što smo tražili dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji nam se isporučuje od firme 'Istrabenz plini' d.o.o. Breza objavljuje certifikat o kvaliteti medicinskog kisika koji smo dobili od dobavljača.

Još jednom ističemo da “Dom zdravlja” Zenica medicinski kisik koristi u vrlo malim količinama, a najčešće se koristi prilikom intervencije Službe hitne medicinske pomoći i u ambulantama porodične medicine.

Ponovo navodimo da 'Dom zdravlja' Zenica sprovodi primarnu zdravstvenu zaštitu, da ne posjeduje respiratore, a niti pacijente kojima je potrebna značajnija kiseonička podrška.

Svi pacijenti kojima treba značajnija kiseonička podrška se upućuju u Kantonalnu bolnicu Zenica,. Ukupno nabavljena količina medicinskog kisika od marta mjeseca do danas iznosi 160,8 kg medicinskog kisika, iz čega proizilazi da naša zdravstvena ustanova koristi minimalne količine medicinskog kisika, u prosjeku manje od kilograma dnevno", navode iz Doma zdravlja. 

Certifikat o kvaliteti medicinskog kisika u Domu zdravlja Zenica - undefined

Foto: Dom zdravlja Zenica: Certifikat o kvaliteti medicinskog kisika u Domu zdravlja Zenica


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA