UKC ima još samo nekoliko tona kiseonika

0
Radiosarajevo.ba
UKC ima još samo nekoliko tona kiseonika
Nezavisne / Vlado Đajić

Generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra RS Vlado Đajić izjavio je danas da UKC ima samo još nekoliko tona kiseonika koji se koristi u liječenju pacijenata i da su zbog toga zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti.

"U stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom RS i Ministarstvom zdravlja kako da riješimo ovaj problem. Tražimo rješenje nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila firmi 'TGT tehnogas' isporuku. Sa ovom firmom UKC je imao ugovor i snabdijevala nas je uredno, a kompanija 'Meser' nam zbog tehničkih razloga i smanjenih količina nije u mogućnosti dostaviti kiseonik", rekao je novianrima Đajić.

On kaže da je žalosno što se gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak podsmijavaju zbog sadašnje situacije i nije ih briga za živote pacijenata.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Đajić je naveo da bi nalaz uzorka kiseonika iz UKC trebalo da bude dostavljen večeras ili sutra prije podne.

U UKC RSu Banjoj Luci jučer je obavljeno uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje je obavljeno na osnovu zaključka sa nedavne vanredne sjednice Vlade RS, pišu Nezavisne novine.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi "TGT tehnogas" iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kiseonika.

Inače, prema ugovoru isporuka kiseonika prema UKC-u vršila se svakih 48 sati. Ova firma je UKC RS i druge bolnice u bh. entietu RS snabdijevala kiseonikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije