Tužilaštvo traži produženje pritvora za bivšeg ministra Suzića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo traži produženje pritvora za bivšeg ministra Suzića
Foto: ATV / Nenad Suzić

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zatražilo je da Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvjete RS-a, koji je uhapšen zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu, bude produžen pritvor za još mjesec.

Bivši ministar u Vladi RS seksualno zlostavljao djevojčicu (11)?!

Bivši ministar Vlade RS uhapšen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao djevojčicu

Svjedočenje djevojčice koju je obljubio bivši ministar RS-a

Mira Miletić, sekretarica Tužilaštva, potvrdila je za Nezavisne da je postupajući tužilac u petak predložio produženje pritvora, jer je, u ovom slučaju, riječ o vanrednim okolnostima.

"Riječ je o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela", navela je Miletićeva i dodala da je jedan od pritvorskih razloga i to što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, odnosno uznemirenju javnosti.

Podsjetimo, Suziću je ranijim rješenjem Okružnog suda u Banja Luci pritvor produžen na dva mjeseca i po toj mjeri ističe 5. septembra.

Inače, izvori bliski istrazi rekli su ranije da su ovaj slučaj prijavili djevojčica i njeni roditelji, a ubrzo nakon toga Suzić je, početkom juna, uhapšen.

"U prijavi su djevojčica i njeni roditelji naveli da je Suzić učenicu obljubio baš taj dan, odnosno neposredno prije prijave. Dakle, nije riječ o ponavljanju krivičnog djela", rekao je ranije sagovornik upućen u istragu.

Suzić, koji je zaposlen na mjestu nastavnika u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, udaljen je s tog radnog mjesta 7. juna.

Iako je ranije saopšteno iz Univerziteta u Banja Luci, rješenje o udaljenju traje dok je u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije