Tužilaštvo istražuje Pretis: Pod lupom i poslovanje s firmom Novalićeve porodice?

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo istražuje Pretis: Pod lupom i poslovanje s firmom Novalićeve porodice?
Avaz / Ilustracija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu o poslovanju kompanije "Pretis" Vogošća.

Navode da se istražuju poslovne veze Pretisa s kompanijom TMR, u vlasništvu i porodice premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, u Tužilaštvu KS nisu mogli potvrditi.

"Postoji predmet u Tužilaštvu koji se odnosi na Pretis. Međutim, s obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, ne možemo govoriti ni o kakvim detaljima", rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS za Radiosarajevo.ba.

Ipak, kako je pisao i Žurnal, kompanija Termo Metal Resist d.o.o. Sarajevo registrovana je 2008.godine i, prema sudskom registru, barem po podacima s krajem 2019. godine, direktorica je Ada Novalić, kćerka federalnog premijera. Kao vlasnici TMR-a su bili navedeni Nermin Džindić sa 9,43 posto kapitala, Samir Iskrić sa 3 posto, Ada Novalić sa 25 posto, Azra Novalić sa 10,7 posto, Munir Novalić sa 18 posto, Aida Novalić sa 17,86 posto.

Ono što je sporno je što je Pretis u državnom vlasništvu i kupovao je robu od privatnog TMR, koji je u vezi s premijerom i ministrom, u nemalim iznosima.

"Najznačajniji domaći kupci TMR-a su Pretis d.d. Vogošća, PRIMATEH d.o.o. Gradačac, Tool Precision Srebrenik", navedeno je u Izvještaju o kontroli TMR-a koji su početkom ove godine sačinili inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kako je prenio Žurnal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije