Nezavisni blok: Firma Novalića i Džindića poslovala sa kompanijom u vlasništvu FBiH?

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Firma Novalića i Džindića poslovala sa kompanijom u vlasništvu FBiH?
Foto: Nezavisni blok / Amer Obradović

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović podnio je poslaničko pitanje u vezi sa informacijama koje je objavio magazin Žurnal, a tiče se poslovanja firme u vlasništvu članova porodice premijera Fadila Novalića i ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa firmom koja je u vlasništvu Vlade FBiH, što predstavlja flagrantan primjer sukoba interesa, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Obradović je pitao:

Da li je tačna informacija koju je objavio magazin Žurnal da je privatna firma TMR, u kojoj vlasnički udio imaju kćerke premijera Novalića i ministar Džindić lično, poslovala sa firmom Pretis d.d., koja je u vlasništvu Federacije BiH, te tako ako je tačno da su suštinski obje firme koje kontrolišu porodica premijera Novalića i ministar Džindić (jedna privatna i jedna javna) poslovale, da li ćete podnijeti ostavku, shodno demokratskim principima i praktično nemogućnosti ovakvog vida poslovanja u demokratskim zemljama?

Nadalje zastupnik Obradović je pitao i ministra pravde FBiH, Matu Jozića:

Zašto u ladici držite nacrt Zakona o sukobu interesa u FBiH i ne uputite ga u daljnju proceduru, čime bi se sprečavali i najoštrije kažnjavali sukobi interesa čime masovno svjedočimo u Federaciji BiH?

„U državi Bosni i Hercegovini imamo sukob interesa na svakom koraku. Ako su tačne informacije koje je objavio Žurnal, to bi u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji značila ostavka. Ali, ovo je zemlja u kojoj je tadašnji čelni čovjek države stavio ženu na mjesto direktora najveće javne medicinske institucije i rekao da je dobro da ima veze u vlasti. Također, poznati su primjeri zastupnika koji su vlasnici privatnih firmi koje dobivaju velika sredstva na tenderima iz budžeta, a onda isti ti zastupnici razmatraju i usvajaju izvještaje o radu tih institucija koje su njihovim privatnim firmama dodjeljivale budžetdka sredstva. To je u pravnom i demokratskom svijetu neprihvatljivo i zato se mora hitno usvojiti novi Zakon o sukobu interesa“, izjavio je Amer Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije