Tužilaštvo HNK se o postizbornim dešavanjima u Mostaru

4
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo HNK se o postizbornim dešavanjima u Mostaru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mostar

Povodom postizbornih dešavanja u Mostaru o kojima je naš portal jučer izvještavao, danas se oglasilo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona od kojeg smo i dan ranije, također, tražili stav. 

Podsjetimo, Gradska organizacija SDA Mostar uputila je pismo na adrese najviše rangiranih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i ambasada, sa sjedištem u Sarajevu, kako bi ih upoznala sa pritiscima i prijetnjama, kojima su izloženi građani bošnjačke nacionalnosti u pojedinim dijelovima Mostara, a nakon upravo uspješno održanih lokalnih izbora. 

GO SDA Mostar smatra potpuno "nedopustivim i politički skandaloznim da se zvanični, pravosudni i policijski organi koriste u interesu i za svrhe nevladinih organizacija sa političkim pretenzijama, kao što je Hrvatski narodni sabor BiH".  

Iz Tužilaštva HNK navode da su po zaprimljenim prijavama formirali čak osam predmeta, a svi su vezani za izborni proces. 

"I svi su uzeti u rad i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužitelja koji su zaduženi putem sustava za automatsku dodjelu predmeta.

Tužiteljstvo HNK Mostar u jednom formiranom predmetu postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja, i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNK, te je od nadležnog MUP-a HNK, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava u cilju utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinitelja, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima", navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Mostar koje je medijima dostavila Ana Rajič, glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva HNK Mostar. 

Odlukom VSTV-a BiH od 30.09.2020. godine rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašeno kao prioritet u radu svakog tužiteljstva u Bosni i Hercegovini. 

"Monitoring nad radom tužiteljstava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija OESS-a u BiH i nadležno Tužiteljstvo jedanput tjedno izvješćuje nadležni Ured Misije OESS-a u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima. Tužiteljstvo HNK najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima poduzimaju ciljano na štetu bilo kojeg naroda i u korist nekog političkog subjekta i smatramo da su ispod svake razine pristojnosti javnog komuniciranja, te ih ovom prilikom ne želimo komentirati", saopćeno je. 

Tužitelji Tužiteljstva HNŽ/K Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulirana prava i obveze tužiteljstava u BiH, te će tako raditi i ubuduće. 

"Iznošenje neistina o radu Tužiteljstva u cjelini i pojedinih "dežurnih" tužitelja, te stajanje na stranu osuđenika, a ne pravde, vezano za izborni proces u Stocu iz 2016. godine, smatramo svojevrsnim pritiskom na profesionalan i zakonit rad, te smo mišljenja da ne doprinosi uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Da podsjetimo objektivnu javnost da je u slučaju izbora u Stocu iz 2016. godine ŽT Mostar podiglo više optužnica protiv više optuženika i da su sve završile osuđujućim presudama, te da su po pravnim lijekovima potvrđene i na Ustavnom sudu BiH, dok se jedan predmet vodi po žalbi na Županijskom/Kantonalnom sudu u Mostaru. Sve to ukazuje na zakonitost postupanja i ispravnost donesenih odluka tužitelja ovog Tužiteljstva", navedeno je iz Tužiteljstva HNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije