Tužilaštvo BiH želi da se uključi u istragu o respiratorima - zatražili sastanak

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH želi da se uključi u istragu o respiratorima - zatražili sastanak
FOTO: Fena / S preuzimanja respiratora

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak bi trebao biti održan sastanak u vezi afere "respiratori", odnosno sporne nabavke 100 medicinskih ventilatora putem firme "F.H. Srebrena malina" za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za ove respiratore, Vlada FBiH platila je 10,5 miliona KM. Kompletna procedura nabavke je upitna, kao i dobavljač koji je odobrenje za takvu vrstu prometa dobio nakon što je dobio posao...

Istražuje se i Federalna uprava civilne zaštite, koja, pak, za sve krivi novinare, koji su otkrili aferu. Dodajmo i da 20 od 100 respiratora još uvijek nije ni došlo. Kad će, ne zna se. Novac je, istaknimo, u punom iznosu već uplaćen.

Vratimo se spomenutom sastanku u ponedjeljak kojem će, kako je precizirano, pprisustvovati predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i SIPA-e.

N1 javlja da je upravo državno Tužilaštvo iniciralo ovaj sastanak, s ciljem da se eventualno uključi u predistražne radnje.

"Usljed cjelokupne situacije od važnosti za javno zdravlje Tužilaštvo BiH u ovom slučaju može imati proširenu nadležnost. Nakon sastanka biće poznato više detalja o tome na koji način će se Tužilaštvo BiH eventualno uključiti", rekao je za N1 izvor blizak istrazi.

Podsjećamo i da su se saopštenjem za javnost juče oglasili iz Agencije za javne nabavke BiH. "U namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula još jedan monitoring (praćenje postupaka javne nabavke) povezan sa nabavom respiratora", saopštili su iz ove Agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije