Evo koje je mjere zabrane zatražilo Tužilaštvo BiH za Kambera, Husić i Vukalića

1
Radiosarajevo.ba
Evo koje je mjere zabrane zatražilo Tužilaštvo BiH za Kambera, Husić i Vukalića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH predložit će Sudu BiH da odredi mjere zabrane za uhapšenog federalnog zastupnika Asima Kambera (SDA), te Mirelu Husić i Fazira Vukalića.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za tri osumnjičene osobe, lišene slobode u okviru istrage krivičnog djela izborne prijevare na području Sanskog Mosta, za vrijeme Općih izbora 2018. godine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mjere zabrane, između ostalog, uključuju ograničenje boravka i kretanja osumnjičenih, te zabranu kontakta sa osumnjičenicima i svjedocima u ovom predmetu.

Kako je pojašnjeno, predložene su kako bi Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske institucije i agencije mogle nesmetano provesti i okončati istragu u ovom predmetu.

Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja.

Podsjetimo, Kamber, Husić i Vukalić uhapšeni su jučer. Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Pripadnici SIPA-e su, prije hapšenja, pretresli stambene objekte u Sanskom Mostu na četiri lokacije. Oduzeti su mobiteli, kasete za diktafon, računar, dokumentacija, USB stikovi i ostali uređaji za pohranu podataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije