! / Tužilaštvo se oglasilo o potvrđenoj optužnici Suda BiH protiv Alise Mutap i ostalih

21. 07. 2021. u 15:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1920

Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnice u slučaju stradanja Dženana Memića protiv Alise Mutap, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju je za naš portal potvrdio Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

"To što sam najavio, sada se i dogodilo. Nisam vršio nikakav pritisak. A često sam znao kazati, ovo nije pritisak, ovo je vrisak porodice Memić koja se samo bori za istinu i pravdu. Čekamo konačnu odluku suda, a vjerujemo da će se odbrana žaliti. No, sada imamo prvi konkretan rezultat u ovih pet i po godina naše borbe", kazao je Feraget za portal Radiosarajevo.ba.

Nedugo nakon toga oglasilo se i Tužilaštvo BiH, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Navode opužbe Tužilaštva BiH će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužitelj Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu

2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj

3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima

4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu

5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život dana 08.02.2016. godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozljeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica, te poduzimali radnje sa ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Mutap Zijad je ostvarivao kontakte sa više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Memić Dženana, počinili nezakonite radnje tako što su: neovlašteno i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka video-nadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili djelatnike MUP-a KS na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljali fingirane dokaze na vještačenja prikazujući iste kao stvarne, te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Memić Dženana, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Memić Dženan zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Optuženi se terete za kaznena djela:

- organizirani kriminal a u svezi sa kaznenim djelima: protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe", navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)