Tužilaštvo BiH: Počela ekshumacija na lokalitetu Rostovo kod Bugojna

1
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Počela ekshumacija na lokalitetu Rostovo kod Bugojna
Foto: Tužilaštvo BiH / Rostovo kod Bugojna

Istražitelji Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu u Bogojnu gdje, na lokalitetu Rostova po nalogu tužitelja vrše proces  ekshumacije

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine. Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima na ovoj lokaciji trajat će naredna tri dana.

Podsjećamo, ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove porodice tragaju 28 godina.

Iz Tužiteljstva BiH je naglašeno da se na terenu nalazi ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici Policijske stanice Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, učestvuju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije