Bijeljina / Ekshumacija u BiH: Pronađeni posmrtni ostaci

14. 06. 2021. u 15:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na lokalitetu Pilakuša, na mjesnom groblju na području Bijeljine, realizira se proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

Aktivnosti po nalogu postupajućeg tužitelja na terenu koordinira istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, te u procesu ekshumacije sudjeluju ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici PS Bijeljina.

Nakon što su pronađeni posmrtni ostaci, isti će biti proslijeđeni na sudsko-medicinsku obradu u Tuzlu, gdje će biti utvrđeno od koliko osoba potiču posmrtni ostaci, te će se nastaviti sa utvrđivanjem identiteta osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa predstavnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se realiziraju na terenu u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA