Ekshumacija kod Bratunca pod nadzorom Tužilaštva BiH

0
Radiosarajevo.ba
Ekshumacija kod Bratunca pod nadzorom Tužilaštva BiH
Foto: Tužilaštvo BiH / Ekshumacija kod Bratunca

Na lokalitetu Kameničkog brda u Bratuncu, realizira se ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Na lokaciji su pronađeni posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom, nastaviti potraga za posmrtnim ostacima.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti i raliziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski djelatnici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju.

Na ovoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije, biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužlaštva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije