Tužilaštvo BiH: Kako je zaposlenica RAK-a nezakonito podigla više od 67.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH: Kako je zaposlenica RAK-a nezakonito podigla više od 67.000 KM
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Bureković Jasmine, zvane Jasna, rođene 1955. godine u Zenici.

Optužena je državljanka BiH, uposlena u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Ona se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila, a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa Regulatorne agencije za komunikacije, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3750 eura.

'Zadruga': Kako je optuženi nezakonito došao do 130.000 KM

'Zadruga': Kako je optuženi nezakonito došao do 130.000 KM

U optužnici se navodi da je optužena na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK BiH, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

"Na navedeni način, optužena je nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440,00 EUR (67.358,79 KM) kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a BiH, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu Regulatorne agencije za komunikacije BiH već isti zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužena se tereti da je kao kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, čime je počinila produženo kazneno djelo -Prevara u službi iz članka 222. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije