Sastanak Turković i Genta Cakaja: BiH i Albanija imaju dobre odnose

N. Ka.
Sastanak Turković i Genta Cakaja: BiH i Albanija imaju dobre odnose
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sastanak Turković i Cakaj

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Sarajevu s v.d. ministrom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije Gentom Cakajem.

Zamjenica prdsjedavajuceg Vijeća minIstara BiH Turković je nakon sastanka kazala da je zadovoljstvo što je gospoodin Genc došao u posjetu BIH i istaknula je da Albanija i BiH nemaju otvorenih pitanja.

"Dotakli smo se različitih tema. Razgovarali smo o predstojećem Samitu, o regionalnoj kooperaciji. Potcrtali smo ono što se pokazalo kao veoma uspješno sa Berlinskog kongresa i slično. Naše kooperacije bi kreirale jedno veće tržište, mnogo je razloga da budemo što bliže, kako bi našim državljanima omogućili jedan bolji i kvalitetniji život", kazala je Turković.

Dogovoreno je šta bi se eventualno trebalo staviti na dnevni red u budućnosti, poručila je ona.

Gvent Cakaj je istaknuo da mu je zadovoljstvo što je danas u Sarajevu i dodatno se zahvalio BIH na pomoći tokom potresa u Albaniji.

"U početku glavna aktivnost nam je bila sa usporimo širenja pandemije, a sada govorimo o drugoj fazi kako da unaprijedimo život, naše odnose i biznis. Sada se moramo posvetiti vraćanju ekonomije na njene noge. Potrebno je naglasiti da naše dvije zemlje imaju duboke odnose i radit ćemo na unaprijeđenju odnosa i što bolje saradnje.

Danas sam ovdje da dam vjetar u leđa saradnji i da zajedno gledamo u našu budućnost.

Sa gospođom Turković smo razgovarali o razvijanju ekonomije, razmjeni roba i turizma. Već su neke stvari pokrenute, ali gledamo kako da dignemo saradnju na viši nivo" rekao je Cakaj.

Osim saradnje koja je veoma dobra, mora se poslati zajednička poruka, te koraci koji se moraju realizovati i da zajedno nastupamo na putu kad EU.

"Pored određenih dogovora koji su potpisani, glavni jesu razvijanje pravne saradnje i sigurnosti. Glavno je da se uklone sve prestojeće prepreke za saradnju i što bolje odnose. U potpunosti podržavamo Jadransku povelju i posebno podržavamo BiH. Tu smo i dajemo maksimalne napore i svu pomoć koju možemo pružiti BiH. Pored svih demokratski nastojanja da normalizujeko život na Balkanu, mi kao Albanija dajemo veliku podršku za rješavanje pitanja Kosova, i očekujemo da imamo podršku svih naših prijatelja", istaknuo je Cakaj i dodao:

"Ne želimo da forsiramo samo naše interese već želimo da istaknemo i interese naših prijatelja. Mi na svaki način stojimo na raspolaganju BiH u skladu sa našim mogućnostima. Mi smo prijateljske zemlje i želiim da zajedno idemo naprijed".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije