Sastali se Bisera Turković i Ivica Dačić: Odnosi su nam dobrosusjedski

Radiosarajevo.ba
Sastali se Bisera Turković i Ivica Dačić: Odnosi su nam dobrosusjedski
Foto: MVPBiH / Turković i Dačić

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se 9. juna 2020. godine u Beogradu s prvim
potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Ministrica Turković je istakla da su odnosi BiH i Srbije, pored postojećih otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedski i stabilni. Konstatovala je da je u proteklom periodu ostvaren politički dijalog i na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kontinuirano su vodili razgovore u svim
oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukturnog povezivanja. Turković je izrazila opredjeljenost BiH za unapređenje odnosa sa Srbijom, naglasivši da je saradnja sa susjednim zemljama prioritet vanjske politike naše zemlje. Istakla je kako i ubuduće sa Republikom Srbijom želimo imati dobru saradnju, prevazilazeći sve barijere koje stoje na putu dobre saradnje dvije zemlje. U tom pogledu, iskazala je poseban interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa Srbijom, od kojih je prioritetno rješavanje pitanja međudržavne granice", saopćeno je iz MVP-a.

Dačić je predložio reaktiviranje prakse intenzivne saradnje na bilateralnom nivou putem zajedničkih sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH, te je potvrdio da je Vlada Srbije saglasna sa otvaranjem Konzulata BiH u Novom Pazaru, te da je to sada u fazi implementacije i pribavljanja potrebne dokumentacije.

Ambasadorica BiH u Republici Srbiji Aida Smajić će nastaviti razgovor sa kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije na dovršetku procesa.

Tokom susreta, istaknuta je potreba intenziviranja odnosa između dvije zemlje, posebno u kontekstu razvoja regionalnih odnosa u post-COVID 19 periodu. Srbija je otvorila svoje granice, te se očekuje i relaksacija odnosa u susjedstvu, ali i u cijeloj EU. Ministri su razgovarali i o trenutnom stanju vezano za migrantsku krizu u obje zemlje, te analizi i planiranju zajedničkih aktivnosti po ovom pitanju prema EU.

Ministrica Turković je uručila ministru Dačiću aide memoire vezan za pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ališić, te je upoznala kolegu o kandidaturi BiH za Upravni odbor Svjetske poštanske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije