Turković u Beogradu: Prioritet je otvorenje konzulata u Novom Pazaru

Radiosarajevo.ba
Turković u Beogradu: Prioritet je otvorenje konzulata u Novom Pazaru
Print Screen / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

"Mislim da je to odličan start saradnje, treba razgovarati, kroz razgovor se može mnogo toga riješiti. Ako ne razgovaramo - neke stvari stoje u mjestu. Mi imamo dobrosusjedske odnose, trebamo ih njegovati da budu čvršći i dinamičniji. Drago mi je što smo se dogovorili da nastavimo sa sastancima, bilateralnim između dvije vlade, Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Isto tako - naši sastanci da budu učestali, da možemo rješavati sve u direktnom kontaktu", ikazala je Turković.

Ona je rekla da je prioritet otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru.

"Postoji objektivna potreba sa strane vaših državljana, ali i određeni reciprocitet. Dali smo saglasnost za otvaranje Konzulata Srbije u Mostaru, Drvaru i Banjoj Luci, nema razloga da se to ne desi s vaše strane. Dačić je izvršio konsultacije i mislim da je to u završnoj fazi, u tehničkoj fazi da se to sve finalizira", rekla je Turković novinarima.

Komentirala je i razgovore o državnoj granici, kazavši da Komisija za to pitanje radi svoj posao, te o migrantima

"Tu imamo podudarnost, nemamo razloga, moramo nastaviti da širimo interese naših zemalja. Vidjet ćemo kako ćemo raditi na tome. To su procesi koji su u toku i zašto ih držati sa strane", rekla je Turković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije