! / Turković u Stockholmu o BiH: Nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo

04. 12. 2021. u 21:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Stockholmu govorila je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, koja, kako je kazala, "traži našu pažnju i poziva da se uključimo".

Turković se na početku govora pozvala na riječi ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

“Podržavam riječi ministra Lavrova koje je izgovorio tokom sinoćnje večere: “Budimo iskreni”. Slažem se. Budimo iskreni. Iskrenost nas tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće političke stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta”, kazala je Turković, piše N1.

Dodala je kako je Dodik najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, te preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske.

“Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 života izgubljenih u BiH, koji su većinom bili nevini civili. Evropa je poslije Holokausta rekla “nikad više”. Ipak, manje od 50 godina nakon toga svjedočili smo genocidu u srcu Evrope.

Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo”, poručila je Turković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)