BiH / Turković predvodila izaslanstvo BiH u razgovorima sa čelnicima Svjetske banke

23. 11. 2021. u 19:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, u svojstvu guvernera BiH pri Svjetskoj banci predvodila je danas delegaciju naše države u razgovorima, putem videolinka, sa delegacijom Svjetske banke koju je predvodila Anne Bjerde, potpredsjednica te institucije.

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević te predsjednik Vlade RS Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Ministrica Turković je u uvodu istakla nekoliko ključnih makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na činjenicu da je bh. ekonomija pokazala određeni stepen otpornosti na posljedice pandemije koronavirusa te da se ove godine očekuje rast GDP od 3,5 posto, prema procjenama CBBiH.

Također, tokom razgovora, ministrica Turković je naglasila da blokada rada državnih institucija negativno utječe, ne samo na ekonomske pokazatelje, nego izaziva posljedice koje osjete građani Bosne i Hercegovine.

Tu je posebno, upozorila na najave ugrožavanja sistema indirektnog oporezivanja u BiH koji je temelj ekonomske stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju saradnja između BiH i Svjetske banke svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani. Delegacija Svjetske banke je izrazila spremnost za nastavak i proširenje saradnje, posebno u pogledu reakcije na posljedice pandemije te proces vakcinacije u Bosni i Hercegovini.

Također je istaknuto da trenutna neizvjesnost može stvoriti negativne utjecaje na ekonomski razvoj i izražena je nada da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)