Ministrica Turković: Izvještaj o napretku BiH ka EU nije ohrabrujući, ali je realan

3
Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković: Izvještaj o napretku BiH ka EU nije ohrabrujući, ali je realan
Facebook / Bisera Turković i Ekaterina Dorodonova

Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, oglasila se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelila informaciju o tome da joj je Ekaterina Dorodonova, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u BiH, uručila Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU.

Izvještaj koji je došao iz EU, podsjećamo, nije zadovoljavajući, jer je u njemu napisano da je Bosna i Hercegovina ostvarila ograničeni napredak na putu prema Europskoj uniji.

"Ekaterina Dorodonova, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u BiH uručila mi je danas Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji. 

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo odgovoriti na antidemokratske aktivnosti Milorada Dodika

Bosna i Hercegovina je ostvarila samo ograničen napredak u pojedinim oblastima, ali nedovoljno za ambicije naše zemlje i građana da što prije dostignemo uvjete za kandidatski status i članstvo. Izvještaj nije ohrabrujući, ali je realan", napisala je ministrica Turković.

Navodi kako političke blokade i fokus na poništavanje postignutog napretka onemogućili su državne institucije da ispunjavaju obaveze na evropskom putu.

"Napredak je moguć samo ako poštujemo i provodimo već postignute reforme i dogovor koji nam je omogućio da dođemo na korak do kandidatskog statusa. Svaki korak nazad samo će nas dodatno udaljiti od EU. Jačanje državnih institucija jedini je način da se ubrza put ka Evropskoj uniji i to ne predstavlja opasnost ni za koga. Naprotiv, u interesu je svih građana. Ohrabruje nas to što EU i dalje drži proširenje na svojoj agendi", napisala je na svom Facebook profilu ministrica Bisera Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije