Turković: Šokirani smo stravičnim snimcima dokaza o civilnim žrtvama u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
Turković: Šokirani smo stravičnim snimcima dokaza o civilnim žrtvama u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / I Turković komentirala istragu o zločinima

Šokirani smo stravičnim snimcima dokaza o civilnim žrtvama u gradovima Irpin i Buča, kazala je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

"Evropa je nakon Holokausta rekla 'Nikad više', pa se dogodio genocid u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini Vidimo sve više dokaza o zlodjelima u Ukrajini", istaknula je ministrica Turković.

Ona je u izjavi još poručila kako: "Napadi na civile moraju biti istraženi kao ratni zločini!"

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Iz ukrajinskog grada Buča, koji se nalazi nedaleko od Kijeva i koji je proteklih dana oslobođen od ruskih trupa, od jučer stižu uznemirujući prizori, fotografije i snimci.

Međunarodni fotoreporteri koji su stigli u Buču zabilježili su dokaze o ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske trupe. CNN je potvrdio postojanje masovne grobnice, a AFP javlja da su unutra pronađena tijela 57 osoba.

Na snimci se vidi desetak trupala, od kojih su neka samo djelomično zakopana iza jedne crkve sjeverozapadno od ukrajinskoga glavnog grada. Nekoliko leševa je umotano u crne vreće za pokop, a snimka pokazuje da su ostali odjeveni u civilnu odjeću.

Prethodno je objavljena snimka na kojoj se vide brojna tijela koja leže po cesti.

Vladimir Kličko je danas također objavio mjesta jednog od pokolja u Buči, a Rusi su u međuvremenu negirali da su počinili ove zločine te su poručili da su objavljeni snimci samo "još jedna predstava Kijeva za Zapad".

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova saopštila je da su na području grada Buča, u okolini Kijeva pronađena tijela 410 civila.

"Trenutno je 410 tijela ubijenih civila izneseno iz Kijevske oblasti. Tužioci i drugi specijalisti već su pregledali njih 140", objavila je Venediktova na Facebooku, prenosi državna novinska agencija Ukrinform.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid", tvrdeći da je pronašla tijela stotina civila u okolini Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije