Volodimir Zelenski nakon jezivih otkrića u Buči: "Ovo je genocid"

3
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski nakon jezivih otkrića u Buči: "Ovo je genocid"
Foto: PrtScr / Facebook / Volodimir Zelenski

"Ovo je genocid", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, govoreći nakon što su se pojavile slike tijela civila, ostavljenih na ulicama Buče, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

Na pitanje tokom pojavljivanja u programu "Face the Nation" na CBS Newsu, provodi li Rusija genocid u Ukrajini, Zelenski je odgovorio:

"Zaista. Ovo je genocid. Uklanjanje cijele nacije, i naroda. Mi smo građani Ukrajine. Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovdje se radi o uništenju i istrebljivanju svih tih nacionalnosti", nastavio je.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Ukrajina ne želi biti "potčinjena politici Ruske Federacije", rekao je Zelenski, dodajući da je to "razlog zašto nas uništavaju i istrebljuju".

"Ovo se događa u Europi 21. stoljeća. Dakle, ovo je mučenje cijele nacije", naglasila je predsjednica gledateljima.

Podsjetimo, tijela mnogih 20 civila pronađena su na ulicama u Buči nakon povlačenja ruskih snaga iz tog područja. Nezvanično, uočene su masovne grobnice, a stižu brojni navodi o silovanjima žena, ali i djevojčica...

Navodna zlodjela izazvala su bijes međunarodne zajednice, a zapadni čelnici pozivaju na istrage ratnih zločina i nove sankcije Rusiji.

"Kad nađemo ljude vezanih ruku na leđima i obezglavljenih, takve stvari... Ne razumijem, djecu su mučili pa ubili. Pa zar tim zločincima nije bilo dovoljno samo ubiti ih? Možda su htjeli uzeti zlato ili bisere dok su ubijali, ali su ih i mučili dok su to činili", kazao je Zelenski.

O pozivanju počinitelja na odgovornost za ratne zločine, Zelenski je dodao: "Ne bi bilo pošteno kazniti samo Putina. Svi vojni zapovjednici, svi koji su davali upute i zapovijedi trebaju biti adekvatno kažnjeni."

Nije htio reći kakva bi kazna trebala biti, ali je rekao: "Sve mora biti pošteno i po pravdi, kako će odlučiti civilizirani svijet. Vjerujemo u pravdu, u pravdu zapadnog svijeta."

Zelenski je rekao da bi bio spreman sastati se s Putinom radi dijaloga tek nakon prekida vatre u Ukrajini.

"Teško je reći kako, nakon svega što je učinjeno, možemo imati bilo kakve pregovore s Rusijom. To je sad na ličnom nivou. Ali, kao predsjednik moram to učiniti", rekao je.

"Ne postoji drugi način osim dijaloga ako ne želimo da stotine hiljada ili milioni umru, ali ne mogu čak ni imati sastanak kada je granatiranje u toku. Dakle, prvo, prekid vatre. Onda možemo imati sastanak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije