Zelenski o ključnim pitanjima rata: Šta je rekao u intervjuu koji je razljutio Kremlj

3
Radiosarajevo.ba
Zelenski o ključnim pitanjima rata: Šta je rekao u intervjuu koji je razljutio Kremlj
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski

Ukrajina ozbiljno uzima u obzir mogućnost neutralnosti, rekao je među ostalim ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu koji je preko Zooma dao glavnom uredniku portala Meduza Ivanu Kolpakovu, piscu Mihailu Zygarju, glavnom uredniku televizijskog kanala Dožd'a Tihonu Dzjadku i dopisniku Kommersanta Vladimiru Solov'evu.

Zelenski također zahtijeva da se ruske snage vrate gdje su bile 24. februara.

Kaže da je svjestan da nema povratka prethodno okupiranih teritorija u Donbasu jer bi to prouzrokovalo treći svjetski rat.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Prenosimo samo neke ulomke intervjua, preuzete s portala Meduza, na ruskom ali izvan Rusije. Intervju je trajao oko 90 minuta (već je na YouTubeu), prenosi Jutarnji list.

Video intervjua možete pogledati ovdje, ispod njega se nastavlja tekst

To je prvi intervju predsjednika Zelenskog ruskim medijima od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je, očito, procijenio da je korisno da pristanak na moskovski zahtjev za neutralnost Ukrajine "poput Austrije ili Švedske" izrekne baš na ruskom ruskim novinarima, kako bi lakše dopro do ruskog javnog mnijenja.

Upitan je li glavni cilj napada na Ukrajinu bilo uklanjanje samoga Zelenskog (na što da upućuju slova Z i V na invazorskim bornim i inim kolima) Zelenski je rekao:

"Čuo sam mnogo različitih misli o tome da je moja eliminacija planirana... Mora da je bilo nekoliko pokušaja - od strane različitih ljudi.

Ja to shvaćam vrlo mirno. Poslane su neke grupe ljudi, počevši od političkih... Ako govorimo o mojoj političkoj eliminaciji, to je bila grupa Medvedčuka, kuma sadašnjeg ruskog poglavara. Pronašli su političke formate za eliminaciju. Na lokalnim izborima bilo je dosta propagande. Slabljenje lokalne samouprave. To je bio jedan od glavnih razloga nakon moje pobjede na predsjedničkim izborima i pobjede moje stranke, stranke - danas - monovećinske. Općenito su shvatili da ruske vlasti gube snažan — rekao bih dosta jak — utjecaj na ukrajinsku politiku. Utjecaj je bio, i to prilično snažan. Izabrali su drugačiju taktiku – taktiku pobjede u regijama.

Zašto? Jer što se regionalno događa? (…) Dugo smo imali većinski sistem na parlamentarnim izborima u našim mjestima. A na terenu [također], u pravilu, postojale su određene grupe - finansijske i političke. Recimo okorjeli političari koji su utjecali na lokalnu provođenje zakona, politiku, da, sve...

U skladu tome, možete pobijediti [na razini zemlje] i kontrolirati - u normalnom, demokratskom smislu riječi, kontrolirati - središnju vladu; imate ovlasti koje vam je narod dao na legitimnim, poštenim izborima. Ali na lokalnoj razini ne možete ništa odlučiti. Možete napraviti reforme koje jednostavno onuda ne prolaze. Znate, to je takvo političko cjedilo. Čini vam se da ste tek stigli, imate puno ideja, ambicija, veliku energiju i dosta mlade ljude - ne govorim sad o godinama, nego o timu ljudi mlade i bistre glave... Ali ne možete bježati u regije, jer sve je tamo naprosto blokirano.

Stoga su odabrali ovu taktiku. Oni su regionalno ostavili veliki utjecaj. I ne samo to, znamo kako oni kupuju franšize drugih stranaka na lokalnoj razini. Tu ima puno novca i, koliko ja znam, Ruska Federacija je uvijek ovim ili onim kanalom pomagala ovu političku strukturu.

Tada smo vidjeli prve korake. U pojedinim vijećima, okružnim ili regionalnim, izašli su s nekakvim ultimativnim stvarima. Eto što kažem o političkoj eliminaciji! Negdje blokirati, negdje rušiti predstavnike vladajuće stranke, itd. itd. […] Općenito, to je bila njihova ideologija, a od mjesnih odbora ići dalje reizborima u Parlament. Dogodilo se to – reizbori u Parlament. Baš su htjeli... Čak su se i ljevica i desnica udružili. I ujedinili su se sa svim mogućim čak i u sredini – kako bi onemogućili upravljanje procesom", kazao je, između ostalog, Zelenski.

Ostatak intervjua sa predsjednikom Ukranjine pogledajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije