Turković se u Islamabadu sastala s ministrom vanjskih poslova Pakistana

7
AA
Turković se u Islamabadu sastala s ministrom vanjskih poslova Pakistana
Facebook / Bisera Turković u Islamabadu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u subotu se u Islamabadu sastala s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, tokom susreta je razgovarano o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske zemlje, jačanju trgovinske razmjene i ekonomske saradnje, ali i ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša državljana BiH.

"Istaknuta je važnost nastavka realizacije potpisivanja sporazuma iz različitih oblasti, što će dodatno unaprijediti odnose BiH i Pakistana. Ministri su se usaglasili da je u narednom periodu važno održati bilateralne konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova i intenzivirati saradnju", navodi se u saopštenju.

Novi apel iz GSS-a: Potraga za Fuadom Hadžihasanagićem još traje, mole se građani za pomoć

Novi apel iz GSS-a: Potraga za Fuadom Hadžihasanagićem još traje, mole se građani za pomoć

Ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u BiH i Pakistanu.

"Ministrica Turković je informisala kolegu o stanju u BiH i regionu, blokadama državnih institucija i posljednjim zaključcima Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, čija realizacija može dovesti do ugrožavanja mira u našoj zemlji i regionu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Qureshi kazao da Pakistan, kao i tokom rata, daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te istakao da BiH uvijek može računati na podršku i pomoć prijateljskog Pakistana.

Ministri su razgovarali i o teškom stanju u Afganistanu, o čemu će se sutra govoriti na vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC). Ministar Qureshi je informisao ministricu o humanitarnoj krizi u ovoj zemlji i posljedicama koje mogu nastupiti. Istaknuta je važnost pomoći Afganistancima, koji su trenutno uglavnom oslonjeni na međunarodnu pomoć.

Ministrica Turković će sutra prisustvovati 17. vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, a delegaciju BiH, danas je dočekala pakistanska državna ministrica za odbrambenu proizvodnju Zobaida Jalal.

Tokom boravka u Islamabadu, ministrica Turković će razgovarati i s drugim ministrima vanjskih poslova zemalja članica OIC-a te ih upoznati s trenutnom situacijom u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije