Turković razgovarala s predstavnikom Evropskog parlamenta o napretku BiH u EU

1
Radiosarajevo.ba
Turković razgovarala s predstavnikom Evropskog parlamenta o napretku BiH u EU
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova / Turković i Franz

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas telefonski s Romeom Franzom, predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Sagovornici su razmijenili stavove uoči parlamentarne rasprave o rezoluciji posvećenoj napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu te razgovarali i o najaktuelnijim pitanjima borbe protiv posljedica pandemije i reformskim procesima.

Ministrica Turković je istakla da u BiH postoje kapaciteti da se 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije provedu uspješno, te da se ostvari napredak ka kandidatskom statusu, ali da je neophodna politička volja svih aktera, te spremnost za prihvatanje evropskih standarda i demokratskih rješenja.

Naglasila je važnost zadržavanja fokusa Evropske unije na procesu proširenja i integracije Zapadnog Balkana u okvire Unije, što je i jedini pravi put za stabilizaciju cijele regije.

Turković je izrazila ohrabrenje što se epidemiološka situacija u BiH popravlja, ali je naglasila neophodnost kontinuirane isporuke vakcina, kako bi se nastavila borba protiv pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije