Turković: Postoji mogućnost da međunarodne snage budu primorane da se povuku iz BiH!

16
F.V.
Turković: Postoji mogućnost da međunarodne snage budu primorane da se povuku iz BiH!
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Turković i Truss na konferenciji

Postoji mogućnost da za nešto više od dva mjeseca međunarodne vojne snage koje čuvaju mir u Bosni i Hercegovini budu primorane da se povuku iz naše države, izjavila je za portal Radiosarajevo.ba šefica bh. diplomatije i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Podsjetimo, kako se približava novembar kada bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo odlučiti o produženju misije EUFOR-a, postoje sve ozbiljniji nagovještaji da bi zvanična Moskva mogla blokirati prisustvo međunarodnih snaga u našoj zemlji.

Američki demokratski i republikanski senatori predložili su početkom ovog mjeseca nacrt zakona usmjeren, osim na borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, i na rješavanje mogućih problema s produženjem misije europskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini.

Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?

Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?

Senatori su zatražili da - u slučaju da Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH - NATO jača svoje kapacitete u zemlji!

"Početkom novembra ove godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda bi trebalo, u redovnom postupku, razmatrati produžetak mandata vojnoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu trenutne geopolitičke okolnosti, imamo razloga biti zabrinuti da bi moglo doći do blokade donošenja odluke o produženju mandata, nadamo da neće doći do takvog ishoda, uz podsjećanje da je Misija EUFOR u Bosni i Hercegovini već godinama jedan od stubova sigurnog okruženja u našoj državi", kazala je za Radiosarajevo.ba Turković.

Prema njezinim riječima, Bosna i Hercegovina, uprkos značajnom napretku, i dalje je izložena različitim pokušajima destabilizacije, kako iznutra tako i izvana.

"To se posebno odnosi na područja gdje su tokom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni strašni zločini. Povlačenje međunarodnih vojnih snaga bio bi težak udarac građanima Bosne i Hercegovine koji su se vratili na svoja ognjišta u Republici Srpskoj sa kojih su protjerani i gdje i danas trpe različite vrste diskriminacije, uznemiravanja i zastrašivanja. Posebno je značajno prisustvo međunarodnih vojnih snaga u Brčkom", dodala je.

Već mjesecima, dodala je Turković, razgovaramo sa međunarodnim partnerima o ovom izazovu.

"Vrlo jasno smo iznijeli sve argumente i dobili smo uvjeravanja da se, na najvišem nivou i to među državama G7, razmatraju sve opcije koje će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba.

Potvrdila je i da su bh. institucije u komunikaciji sa NATO komandom u Briselu koja je, također, upoznata sa situacijom.

"Pred nama su izazovne sedmice, u političkom, ali i sigurnosnom smislu. Od suštinske je važnosti da u Bosni i Hercegovini ne bude smanjeno, a ni u kom slučaju, povučeno međunarodno vojno prisustvo, tim prije što događaji iz Ukrajine stvaraju dodatnu bojazan i nesigurnost, ali i latentnu opasnost od destabilizacije koji smo gledali cijelu ovu godinu, kroz blokade, pritiske i političke ucjene", zaključuje Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije