Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?

6
F. V.
Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / EUFOR u bazi Butmir

Kako se približava novembar kada bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo odlučiti o produženju misije EUFOR-a, postoje sve ozbiljniji nagovještaji da bi zvanična Moskva mogla da blokira prisustvo međunarodnih snaga u našoj zemlji. 

Izvori bliski vlastima Bosne i Hercegovine upozoravaju da je takav scenarij sasvim izvjestan, te da ga treba sagledati u širem političko-sigurnosnom kontekstu Europe.

Jačanje NATO-a

Podsjetimo, američki demokratski i republikanski senatori predložili su početkom ovog mjeseca nacrt zakona usmjeren, osim na borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, i na rješavanje mogućih problema s produženjem misije europskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini!

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Adnan Hadrović o Schmidtovim odlukama: Apartheid i uvod u konačnu podjelu BiH

Adnan Hadrović o Schmidtovim odlukama: Apartheid i uvod u konačnu podjelu BiH

Senatori su zatražili da - u slučaju da Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH - NATO jača svoje kapacitete u zemlji!

“Koristeći glas Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u poticati planiranje saveza i potporu međunarodnih vojnih snaga za održavanje mirnog i sigurnog okruženja u BiH”, stoji u prijedlogu zakona šest senatora, javio je ranije Radio Slobodna Europa.

Predlažu i jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu, u slučaju da Rusija ne podrži mirovne misije u BiH u UN-u.

Ceremonija u Butmiru
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ceremonija u Butmiru

Deset američkih senatora uputili u junu su, također, Senatu američkog Kongresa prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u kojem se američke vlasti pozivaju da zajedno s Europskom unijom i NATO-om osiguraju rezervni plan - ako u Vijeću sigurnosti UN-a bude ugrožena obnova mandata za vojnu misiju EUFOR Althea.

Kina i Rusija

„Moj stav je da će Rusije, uz još snažniju podršku Kine (tenzije oko Tajvana,) još snažnije protiviti svakoj vrsti osnaživanja NATO na Balkanu. Moguće da u novembru ospore i mandat Althea i izazovu NATO na reakciju čime bi se dodatno destabilizirale prilike na Balkanu. Rusija, to jeste Vučić i Dodik bi to mogli iskoristiti za aktiviranje planova dogovorenih u Moskvi. Naravno, sve ovo ovisi kako će se odvijati stvari u Ukrajini i da li će se do tada Rusija i Ukrajina naći za pregovaračkim stolom“, kaže za Radiosarajevo.ba bivši diplomata i aktuelni stariji savjetnik za globalnu sigurnost na Institutu za razvojni impakt u Washingtonu, Adnan Hadrović.

Hadrović: Dodik je 'zakucao' poziciju ruskog igrača i bacio rukavicu u lice Vučiću

Hadrović: Dodik je 'zakucao' poziciju ruskog igrača i bacio rukavicu u lice Vučiću

Počnimo raditi 

U međuvremenu, američka štampa piše o odnosima Rusije i Srbije.

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba između zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju NATO pakta sa rata u Ukrajini, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namjerama prema susjedima, piše američki list New York Times.

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mjesecima objavljuju zapaljive izvještaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi NYT i ocjenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”.

Hadrović komentira kako je Balkan ponovo u fokusu, te da „može biti dio igre“.

„Vučić se naoružavanjem, nameće kao igrač i traži od koga će više dobiti. Ekonomski gledano mu je bolje na Zapadu, ali ga srce i mač nad glavom vuku ka Rusiji. Naravno, geostrateški mu je boje na Zapadu, ali on traži zauzvrat puno toga, uključujući i 'srpski svet'. Svi igraju ozbiljne igre samo mi u BiH kaskamo misleći na principu - 'neće, neće'. Vučić vrlo lucidno koristi ovu poziciju Srbije, što mu je i posao“, dodaje Hadrović.

Adnan Hadrović
Foto: Privatni album: Adnan Hadrović

U novembru ćemo zagaziti u zimu, pa će to, veli Hadrović, Rusija koristiti i ucjenjivati sve.

To će razjediniti jedinstvo EU“, smatra naš sagovornik.

Amerika u međuvremenu balansira, jer im ne treba sukob na Balkanu.

„Stoga su fleksibilniji prema Vučiću. Osim toga, Srbije radi ozbiljan posao u Washingtonu na lobističkom planu. Vučić se pozicionira kao midle-man tj. kao neko koji drži ključeve stabilnosti Balkana kako bi s tim trgovao oko statusa  Kosova. Oko Kosova - sa stanovišta NATO-a i Amerike - pregovora nema“, ističe Hdrović.

Prema Hadorvićevim riječima, ključno je da bh. političari -  zaokupljeni oko Općih izbora - počnu da rade snažnije za interese BiH na relaciji Washington – Bruxelles – London – Berlin“, te „zatražiti od Turske da izvrši ozbiljan pritisak na Srbiju“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije