Turković: Ovo je prilika za RS da prihvate istinu i odbace zločinačku ideologiju

2
Radiosarajevo.ba
Turković: Ovo je prilika za RS da prihvate istinu i odbace zločinačku ideologiju
FOTO: Facebook / Bisera Turković

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH u povodu izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću kazala je kako je ova presuda historijska.

Ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost.

"Iako nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, genocid nad Bošnjacima je istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu. Bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze. Ratko Mladić je samo jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu", poručuje Turković.

Vjeruje da će ovo biti prilika i za vlasti RS, te političke predstavnike RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti.

"Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu.

Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji.

Negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost", poručila je Turković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije