Evo kako su Majke Srebrenice reagovale u trenutku izricanja presude Mladiću

Radiosarajevo.ba
Evo kako su Majke Srebrenice reagovale u trenutku izricanja presude Mladiću
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Majke Srebrenice nakon presude Mladiću

Posebno emotivna atmosfera vladala je danas u Memorijalnom centru Potočari, gdje su Majke Srebrenice pratile izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Iako su nakon potvrđene prvostepene presude i doživotne robije Mladiću doživjele samo mali dio satisfakcije, njihova bol zbog gubitka najmilijih koje ne mogu vratiti je nenadoknadiva.

Stoga ne čudi da je izricanje presude proteklo u suzama i s gorčinom u grlu i boli u grudima. Svim srcem Majke Srebrenice nadale su se doživotnoj robiji za ratnog zločinca, ali nažalost, mnoge od njih nisu doživjele ovaj dan, jer su preminule.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije