Veličanje ratnog zločinca uoči presude: U Bratuncu uzvikivali 'Živio Ratko Mladić'

23
Radiosarajevo.ba
Veličanje ratnog zločinca uoči presude: U Bratuncu uzvikivali 'Živio Ratko Mladić'
Foto: Twitter / Sramne poruke u Bratuncu

Noć prije izricanja presude u Hagu, u Bratuncu je večeras u 21 sat održana projekcija dokumentarnog filma u znak podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Tu informaciju je na svom Twitter nalogu objavila novinarka BIRN-a Nermina Kuloglija.

Ona je objavila da se projekcija filma održava "u znak podrške i zahvalnosti Ratku Mladiću, prvostepenom presudom osuđenom na doživotnu kaznu zatvora.

"Projekciju organizira udruženje 'Istočna alternativa'", napisala je Kuloglija.

“Ovaj film o Mladićevom ratnom putu i podvizima zaslužuje posebnu pažnju bez obzira kakvu će presudu donijeti antisrpski sud u Hagu”, izjavili su ranije iz “Istočne alternative”, koja se i ranije isticala sličnim gnusnim provokacijama.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić, oglasio se povodom navedenih događanja u Bratuncu.

"Super nam je ovaj novi načelnik u Bratuncu. Vatromet u čast Ratka Mladića se čuje na par kilometara izvan grada. Baš me zanima kako će međunarodne organizacije i ambasade objasniti bilo kakve kontakte s njim", napisao je Suljagić na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Izricanje konačne presude osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću zakazano je za sutra pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije