Bisera Turković: Bez stabilne BiH nema stabilnog regiona

1
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković: Bez stabilne BiH nema stabilnog regiona
Foto: Dž. K / Press konferencija Turković - Linde

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je danas sastanak sa ministricom vanjskih poslova Švedske Ann Linde, koja obavlja i funkciju predsjedavajuće OSCE, te predsjedavajućom Parlamentarne skupštine OSCE-a Margaretom Cederfelt.

Kako je istakla Turković, OSCE ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima.

“Sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života“, kazala je Turković.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

“Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito – to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona – još mnogo posla pred svima. Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE od vitalnog značaja“, dodala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Naglasila je kako je poslala jasnu poruku da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, kazala je.

“Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine“, naglasila je.

“Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize“, dodala je Turković.

Izjavila je da je ministrici Linde i delegaciji prenijele i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, kako je dodala, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH.

“Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, navela je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije