Vijeće ministara / Bisera Turković: Spriječena potpuna blokada rada institucija BiH

28. 09. 2021. u 17:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon sjednice Vijeća ministara BiH potvrdila je da je usvojena važna Odluka. 

"Vijeće ministara BiH danas je na vanrednoj sjednici jednoglasno usvojilo Odluku o privremenom finansiranju čime je spriječena potpuna blokada rada institucija BiH. Važan korak ka normalizaciji rada, očekujemo što hitnije zakazivanje odgođene redovne sjednice. Pred nama je još mnogo važnih odluka u interesu građana", kazala je Turković. 

Ovom odlukom osigurano je nesmetano funkcionisanje državnih institucija, a zanimljivo je da su učestvovali i ministri iz RS-a. 

Usvajanje ove odluke od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije tražio je i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je prethodno urgenciju predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiju u kojoj ga je pozvala da hitno zakaže sjednicu Vijeća ministara BiH.

"Uvjerena sam da ste svjesni kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krši i zakonsku obavezu da, u situaciji kada nije usvojen budžet, osigura funkcioniranje institucija usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH", navela je.

Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara, pozvala je Tegeltiju da bez odlaganja zakaže u julu odgođenu sjednicu kako bi se usvojila ta odluka i nastavio rad na svim drugim pitanjima od interesa za bh. građane.

"Duboko vjerujem u vaše razumijevanje da politički razlozi, ma kakvi oni bili, ne mogu biti opravdanje za prestanak rada u interesu svih građana. Institucije BiH su mjesto gdje se trebaju rješavati problemi, u skladu sa zakonom i ustavom, a na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma", podvukla je ranije.

Politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta RS bojkotiraju rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je i razlog zbog kojeg Tegeltija ne zakazuje sjednicu.

Današnja jednoglasna odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija je važna jer na osnovu nje su osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)