Turković iz Slovenije: Bosna i Hercegovina spremna za kandidatski status

3
Radiosarajevo.ba
Turković iz Slovenije: Bosna i Hercegovina spremna za kandidatski status
Foto: MVP BiH / Šefica bh. diplomatije u Sloveniji

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u posjeti je Sloveniji, gdje je s kolegom Anžeom Logarom razgovarala o euroatlantskim integracijama BiH, bilateralnoj saradnji, borbi protiv pandemije, ekonomiji i drugim aktuelnim temama.

"Pozdravljamo samit EU-Zapadni Balkan koji je održan pod predsjedavanjem Slovenije. Čestitamo Sloveniji na uspješnom predsjedsjedavanju EU.

Izuzetno je značajno da je proširenje EU ostalo visoko na agendi uprkos drugim izazovima sa kojima se Unija suočava.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Jasna Evropska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Njeno odsustvo otvara prostor za strane, negativne, utjecaje. Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj.

Bosna i Hercegovina je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija.

Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji", kazala je Turković.

Šefica bh. diplomatije u Sloveniji - undefined

Foto: MVP BiH: Šefica bh. diplomatije u Sloveniji

Govoreći o situaciji u BiH, kazala je kako nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito da je ostalo još još mnogo posla.

"Bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU i NATO. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala što će zasigurno utjecati i na političke blokade.

Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo, gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih utjecaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana", dodala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije