Turković: HRT bez kritičkog stava omogućio je Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost

11
Radiosarajevo.ba
Turković: HRT bez kritičkog stava omogućio je Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Nakon što je Hrvatska radio-televizija (HRT) večeras u centralnom Dnevniku emitovala intervju sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a koji je u svom stilu javio da je "džamija izabrala" predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, te da bez trećeg entiteta "nema nikakve BiH", oglasila se i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

"Državna televizija Republike Hrvatske #hrt dala je večeras prostor čovjeku sa 'crne liste' State departmenta na koju je dospio zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da, bez ikakve zadrške ili uredničkog otklona, iznosi lažne tvrdnje i neistine o Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Uskoro će se dogoditi pomračenje Sunca: Evo koje će se čudne stvari desiti tokom ovog fenomena

Začuđujuće je i apsolutno neprihvatljivo da javni servis susjedne države otvara prostor za diskriminaciju, kršenje ljudskih prava Jevreja, Roma i drugih građana BiH koji se neizjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a koji sada nemaju osnovno demokratsko pravo u BiH da budu birani na izborima.

HRT, kao vrlo gledani i poštovani javni servis, bez ikakvog kritičkog stava omogućio je Milorada Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost tvrdnjama kako se u BiH, tobože pregovara i razgovara o nekom 'rećem entitetu'.

Naprotiv, u BiH je neophodna reforma koju traži i #EU, i to ona kojom će biti provedene presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se mora otkloniti diskriminacija i kršenje ljudskih prava građana koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima.

Niti jedna odluka u BiH se nije mogla niti može donijeti bez saglasnosti predstavnika tri konstitutivna naroda, ali je tužno i neprihvatljivo da u isto vrijeme građani koji se tako neizjašnjavaju nemaju osnovna demokratska prava. Da li je, pitam se, to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjede Republike Hrvatske?", upitala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije