Turković: Što ćemo plaćati nove komisije za Trgovsku goru, kad ih već imamo

Radiosarajevo.ba
Turković: Što ćemo plaćati nove komisije za Trgovsku goru, kad ih već imamo
Print Screen / Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković povukla je jučer s dnevnog reda Vijeća ministara BiH odluku o formiranju ekspertne grupe za problem Trgovske gore gdje susjedna Hrvatska namjerava izgraditi odlagalište nuklearnog otpada.  

„Imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru bi dupliciralo već postojeću strukturu koja  postoji za ta pitanja  u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja. Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju platu i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje povratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju", rekla je Turković. 

Napomenula je da već postoji oformljena Radna grupa, da je na prijedlog ministra Staše Košarca Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju  Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Također, uz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, i da se sada nastoji da se osnuje Ekspertna grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje Pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova.

Dodala je da je uz to, u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda  je nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

"Sve se pravdalo žurbom! U čemu je tolika žurba ako Republika Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče okoliša na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna dostaviti našoj zemlji na usaglašavanje. Postavlja se pitanje pa što će nam raditi sva ta tijela koja imamo ako mi nastavimo sa formiranjem i plaćanjem novih i novih komisija  kojima  ćemo davati različita imena? Nije li došlo vrijeme da počnemo da se odgovornije ponašamo prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju", upitala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije