Turčalo odgovorio Vučiću: "Vi nemate sposobnost da izgovorite istinu"

9
Radiosarajevo.ba
Turčalo odgovorio Vučiću: "Vi nemate sposobnost da izgovorite istinu"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sead Turčalo

"Njihov analitičar Turčalo je rekao da će time jedan narod biti ocijenjen kao genocidni narod." 

Izgovorio je ovo danas, 29. aprila, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentirajući rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim narodima. Ime koje je spomenuo jeste ime dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Seada Turčala, koji je nedugo nakon ove tirade i odgovorio Vučiću.

Njegovu poruku objavljujemo u cijelosti:

Igrač utakmice: Musa briljirao na startu play-offa i odveo Real do vodstva u seriji

Igrač utakmice: Musa briljirao na startu play-offa i odveo Real do vodstva u seriji

"S obzirom na to da predsjednik Srbije prati moje javne istupe i izjave, te u svom stilu – netaknut sposobnošću govorenja istine – mijenja sadržaj izrečenog na način da se uklapa u njegovu kampanju o 'kolektivnoj odgovornosti' potrebno je ispraviti stvar: Genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice podržavala je cjelokupna infrastruktura tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

O tome govore ne samo razni dokazi, već i stenogrami sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije, što smo analizirali i detaljno opisali u našoj najnovijoj knjizi Dekodiranje agresije.

Vučić je bio sastavni dio ovog sistema, aktivno uključen u dehumanizaciju bosanskih Muslimana/Bošnjaka. Osim individualnih i sistemskih odgovornosti utvrđenih presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, nedvojbeno postoji i moralna odgovornost. Ova moralna odgovornost naglašava dužnost svih članova zajednice koji su podržavali ili pasivno dopuštali Miloševićevom režimu da orkestrira ratne zločine, uključujući genocid, koje su počinili policija i vojska RS, što je potvrdio ICJ.

Ova moralna odgovornost traje sve dok se zajednica još nije suočila sa svojom prošlošću i kritički ispitala ulogu koju je imala, direktno ili indirektno, u osnaživanju i održavanju režima koji je orkestrirao masovne zločine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije