Trudnici iz Sarajeva urađen hitan carski rez u Bihaću: Pitali smo ZZO KS da li će platiti troškove?

4
D. S.
Trudnici iz Sarajeva urađen hitan carski rez u Bihaću: Pitali smo ZZO KS da li će platiti troškove?
Foto: Radiosarajevo.ba / Zavod zdravstvenog osiguranja KS

Trudnici koja živi na području Kantona Sarajevo urađen je hitan carski rez u bihaćkoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić".

Kako je navela, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo odbio je snositi troškove carskog reza u Bihaću, a sada joj je došao račun iz kantonalne bolnice u Bihaću. 

Na računu koji je objavila navedeno je da porodilja u roku od 15 dana treba izvršiti uplatu u iznosu od 1.469,80 KM, inače slijede kamate.

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

"Nakon što je ZZO Sarajevo odbio snositi troškove hitnog carskog u Bihaću, pod izgovorom da se porod mogao obaviti i u Sarajevu, došao je račun iz KBZ Bihać. Rok za uplatu je 15 dana, inače slijede kamate. Ja na računu imam oko 12 maraka.

Sve što trenutno mogu reći je da imam 15 dana da uplatim prije nego mi počnu brojati i kamate. Za više ne znam, pokušaću sutra zvati ZZO KS da provjerim zašto sam odbijena i mogu li oni ipak uplatiti, iako ne očekujem da će pristati, kad već nisu pristali službenim putem", napisala je porodilja na platformi X (bivši Twitter).

Vlada KS predložila: Ukinuti sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite

Vlada KS predložila: Ukinuti sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite

Portal Radiosarajevo.ba o navedenom je kontaktirao Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Shodno pozitivnim pravnim propisima (zakonskim i podzakonskim aktima), kao što se postupa i u svim drugim slučajevima o hitnim, neplaniranim intervencijama u zdravstvenim ustanovama van Kantona Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo odobrava liječenje i snosi troškove liječenja.

Obzirom da na osnovu dokumentacije koja je priložena, za snošenje troškova liječenja za osiguranika sa područja Kantona Sarajevo u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću, nije navedeno da se radi o hitnom slučaju, već o redovnom prijemu koji se mogao obaviti u Kantonu Sarajevo, a na osnovu mišljenja Službe za medicinske poslove ZZO KS, doneseno je rješenje kojim se nije moglo pozitivno odgovoriti na zahtjev Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću, uz mogućnost žalbe ukoliko se dostavi validna medicinska dokumentacija koja potvrđuje hitnost prijema.

ZZO KS je, u cilju pozitivnog rješavanja navedenog zahtjeva, dodatno tražio pojašnjenje od Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću o hitnosti prijema te će na osnovu dostavljanja dokaza o hitnosti blagovremeno riješiti zahtjev u interesu osiguranika, a uvažavajući zakonske propise.

Napominjemo da osiguranica nije snosila troškove te će, ukoliko Kantonalna bolnica 'Dr. Irfan Ljubijankić' u Bihaću dostavi dokaze o hitnosti, ZZO KS u predviđenom roku dostaviti akt kojim će snositi sve troškove vezane za liječenje.

Radimo u interesu osiguranika, a u okviru nadležnosti i zakonskih propisa, jednako prema svim osiguranicima", saopćeno je iz ZZO KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije