Trkanjec: Treba vidjeti hoće li neka članica "minirati" odluku za BiH

0
Radiosarajevo.ba
Trkanjec: Treba vidjeti hoće li neka članica "minirati" odluku za BiH
Foto: HRT / Željko Trkanjec

Kod nas na Balkanu uvijek čekamo neke posebne okolnosti, nikako da naučimo ispuniti uvjete, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski novinar i urednik, kolumnista Jutarnjeg lista Željko Trkanjec, a nakon što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas, 12. marta, najavila da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Tako je i sada s odlukom EK da preporuči otvaranje pregovora o članstvu s BiH", dodaje naš sugovornik, regionalno i međunarodno poznato analitičarsko ime.

Dok u dijelu vlasti u Sarajevu, očekivano, traje oduševljenje odlukom iz Brisela kojom će se pokušati balansirati brojne trzavice unutar vladajuće većine, ali i truli kompromisi, Trkanjec poziva na oprez:

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

"Treba vidjeti hoće li neka članica minirati odluku na Vijeću koje slijedi za tjedan dana."

On kaže da je jasno "Sarajevo nije ispunilo sve uvjete".

Adi Ćerimagić o "zelenom svjetlu" iz EU: Dobra vijest za BiH, ali ovo nije ni nagrada ni garancija

Adi Ćerimagić o "zelenom svjetlu" iz EU: Dobra vijest za BiH, ali ovo nije ni nagrada ni garancija

"Zakon o sudovima te tehničke promjene izbornog zakona nisu dogovorene, ali u Bruxellesu se sada razmišlja geopolitički. Izjave njemačke ministrice Annalene Baerbock tijekom posjeta BiH bile su indikativne, osobito o ruskom utjecaju u BiH. Slučile su se, dakle, okolnosti na koje BiH nije ni na koji način utjecala ali joj idu u prilog. Tako da ni Dodik više nije dostatan da zaustavi otvaranje BiH prema EU", zaključuje Trkanjec u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u utorak u Europskom parlamentu da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom”, rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije