Sjednica / Federalni štab civilne zaštite donio tri nove naredbe

06. 04. 2020. u 22:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) danas je održano novu vanrednu sjednicu na kojoj je donio tri nove naredbe.

Federalnoj upravi civilne zaštite je, prvom naredbom, naređeno da raspodijeli 150.000 testova na COVID-19, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (90.000), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (30.000) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (30.000).

Drugom naredbom FUCZ je zadužena da izvrši raspodjelu po 1.200 komada transportnih medija i po 1.200 komada briseva Zavodima za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo, te 600 transportnih medija i 600 briseva Zavodu za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona.

"FUCZ je naređeno da u roku od 48 sati osigura šatorske prostore za privremeni boravak državljana BiH koji ulaze u BiH na graničnim prelazima: Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I i Neum II i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristiće se ranije uspostavljeni šatorski prostor od strane Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", saopćeno je nakon sjednice.

Naređeno je provođenje obaveznog zdravstvenog pregleda osoba koje Federalni sanitarni inspektor upućuje u šatorski prostor za privremeni boravak do zdravstvenog radnika koji nakon obavljenog pregleda predlaže mjere iz svoje nadležnosti (zdravstveni nadzor, izolacija, karantin).

"Ovom naredbom zadužuju se kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije da osiguraju provođenje javnog reda i mira u i oko šatorskih prostora na navedenim graničnim prelazima", doadje se u saopćenju.

NEMA KOMENTARA