Treća godišnjica smrti: Poznati regionalni intelektualci o Zdravku Grebi

1
F.V.
Treća godišnjica smrti: Poznati regionalni intelektualci o Zdravku Grebi
FOTO: Facebook / Poznati regionalni intelektualci o Zdravku Grebi

Uoči treće godišnjice smrti profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu, Zdravka Grebe (30. juli 1947. – 29. januar 2019.), Centar za javno pravo uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine najavljuje seriju predavanja kojima želi podsjetiti na Grebin akademski, socijalni i politički angažman.

Grebo je jedan od najznačajnijih bh. intelektualca, profesor, antifašista, demokrata, čovjek koji se borio za Sarajevo i BiH, ostavljajući ogroman utjecaj na generacije mladih.

S ponosom ističemo da je i osnivač Radiosarajevo.ba (Radio ZID) na čijem portalu čitate ovaj tekst.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Od 10. februara do 24. marta predavači su ugledni intelektualci: Sonja Biserko (Beograd), Ivan Šarčević (Sarajevo), Žarko Korać (Beograd), Tvrtko Jakovina (Zagreb), Edin Šarčević (Leipzig) i Dejan Jović (Zagreb).

Predavanja otvaraju velike regionalne teme: uspostavljanje srpskog sveta, pojam, domet i socijalna funkcija moralne politike, secesija po pozivu naroda na samoopredjeljenje, situiranja hrvatske politike u regionalne tokove i generalno pozicija angažiranog intelektualca.

Profesor Grebo je na Pravnom fakultetu predavao je više od 40 godina. Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu. Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine.

Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravnisistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.

Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže da su inicijativu za imenovanje ovog Centra po omiljenom profesoru pokrenuli u ljeto 2020. godine, te su dobili jednoglasnu podršku u Skupštini Kantona Sarajevo i Senatu Univerziteta. Za formiranje Centra i njegov koncept zaslužan je upravo prof. dr. Zdravko Grebo, koji je ujedno bio njegov prvi i dugogodišnji direktor. Poseban napor uložio je i da Centar dobije svoju adresu, da se fizički obezbijedi prostor za realizaciju postdiplomske nastave unutar Kampusa, te da se adaptira neuslovno skladište u prostor koji će standardom odgovarati savremenim edukacionim zahtjevima.

„Sretni što smo mu i na ovaj način iskazali poštovanje i zato želimo napraviti korak dalje nastavljajući njegovu misiju. Namjera nam je da u sklopu Kampusa bude objekt koji ćemo pretvoriti u moderan multimedijalni centar za edukciju i podršku studentima. Nadamo se da će uz novi izgled i adaptaciju Kampusa i ova ideja biti uskoro realizirana, a da će u odabiru najboljeg projekta sudjelovati upravo studenti UNSA“, izjavila je Vildana Bešlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije