Sahranjen Zdravko Grebo: Ugledni profesor ispraćen na vječni počinak

Radiosarajevo.ba
Sahranjen Zdravko Grebo: Ugledni profesor ispraćen na vječni počinak
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Veliki broj poznatih ličnosti iz političkog, javnog i sportskog života odao počast profesoru Zdravku Grebi

U Sarajevu je danas na groblju Bare, uz zvuke pjesme Pink Floyda - "Shine On You Crazy Diamond", sahranjen profesor Zdravko Grebo, profesor emeritus na Pravnom fakultetu i osnivač Radija Zid (današnji Radio Sarajevo), koji je preminuo u utorak u Sarajevu u 71. godini.

Posljednji pozdrav Zdravku Grebi: 'Smrt fašizmu, profesore...'

Na vječni počinak profesora su ispratili, osim porodice i prijatelja, i veliki broj studenata kojima je predavao. Na sahrani je bio prisutan i veliki broj poznatih ličnosti iz političkog i javnog života iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, kji su odali počast uglednom profesoru. 

Prije sahrane u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održana je komemoracija na kojoj su ysebrojni poštovaoci, prijatelji, kolege i bivši studenti i članovi porodice Zdravka Grebe, prisjetili njegovih brojnih zasluga i ljudskih vrlina.

„Izgubili smo cijenjenog profesora, mislioca, angažovanog evropskog intelektualca“, rečeno je na komemoraciji.

Profesor Grebo rođen je 1947. u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij i doktorat završio je na Univerzitetu u Beogradu.

Osnivač je Fondacije "Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina" i Helsinškog parlamenta građana, a bio je i direktor Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije na Univerzitetu Sarajevo.

Osim radija ZID osnovač je i istoimene izdavačke kuće, bio je član Izvršnog odbora Bosnian Peace Corpsa, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju te direktor Pravnog centra FOD BiH.

Godine 1993. primio je nagradu Kluba rektora Evrope za mir i borbu protiv rasizma i ksenofobije, a godinu kasnije dobio je Rooseveltovu medalju "Četiri slobode". Također je dobitnik francuskog Nacionalnog ordena Legije časti.

Autor je knjiga Marx i KelsenPravni sistem SFRJPhilosophy of LawSavremena američka pravna teorijaNovi ustav BiH i Elementi evropskog prava, kao i mnogobrojnih članaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije