! / Trebinje: Vatra sve bliže kućama, požar gase i helikopteri

29. 07. 2020. u 19:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Požarišta na sjeverozapadu Trebinja počeo je da gasi helikopter Helikopteskog servisa RS, zahvatajući vodu sa Trebinjskog jezera, pišu Nezavisne novine. 

“Najpije će se gasiti od sela Necvijeća, do koga se proširio krak iz pravca prigradskog naselja Banjevci, a onda će se djelovati i iz drugih pravaca, po prioritetima koji su utvrđeni u helikopterskom izviđanju”, kaže Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja. 

U Trebinje su stigli i čelni ljudi Helikopteskog servisa RS i Civilne zaštite, kako bi zajedno sa nadležnim u Trebinju sagledali prioritete djelovanja. 

Sutiacija sa terena ide u prilog činjenici da se najprije djeluje od Necvijeća, gdje plamen najviše prijeti, dok krak do sela Budoši još nije stigao. 

“Požar je od nas daleko više od kilometra, iako je prešao prevoj od Necvijeća do Budoši, gdje prijeti najprije velikoj šumi, pa tek onda našim kućama. Ova šuma koja sada gori pripada selu Necvijeće, pa se na nju nadovezuje šuma našeg sela, ali, kome god izgori velika je velika šteta”, kaže Rade Begenišić, mještanin sela Budoši. 

U ovom selu izražavaju najvišu bojazan od vjetra koji će, ako bude išao brzinom kojom je u toku dana duvao u nekoliko navrata, vrlo skoro i do sela donijeti vatru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA