Bjesni požar kod Trebinja, vatrogasci i mještani brane kuće

Radiosarajevo.ba
Bjesni požar kod Trebinja, vatrogasci i mještani brane kuće
Youtube/Screenshot / Požar kod Trebinja

U Trebinju je, iznad naselja Banjevci na izlazu iz grada, danas oko 13 sati izbio šumski požar, koji je vrlo brzo poprimio ogromne razmjere pa je u jednom momentu zaprijetio i kućama, ali su ga vatrogasci i mještani uspjeli za sada odbiti od naselja.

“Mi smo došli na požarište u jeku vatre kao ispomoć vatrogascima i uspjeli odbiti plamen, ali se on u navratima vraća, jer ga nanosi jak vjetar koji otežava gašenje i koji je nešto iza 15 časova plamen okrenuo prema Novom gradskom groblju, gdje smo se takođe izborili sa stihijom”, kazao nam je na terenu Mišo Pamučina, pripadnik Civilne zaštite gradske firme Ekologija i bezbjednost.

Požar se, ni nakon napora vatrogasaca iz Trebinja i Lastve, te pripadnika Civilne zaštite i mještana, ne može staviti još uvijek pod kontrolu, iako je odbijen od strateških objekata, računajući i magistralni pravac Trebinje - Bileća.

Višekilometarska plamena linija prošila se u dva pravca - prema planini Leotar i prema brdu Kravica gdje je izgorio dobar dio cerove i grabove šume, pa se dalje nastavlja prema brdu Glumina.

“U Banjevcima dejstvuju vatrogasci iz Lastve i Civilna zaštita, a trebinjski vatrogasci su u mjestu Mili, na magistralnom pravcu Trebinje – Bileća, gdje se brani da požar pređe na drugu stranu magistrale”, kaže za Nezavisne komandir Vatrogasne jedinice Lastva Miloš Vučurević.

Kuća Mile Sarića je bila gotovo na prvoj požarnoj liniji, ali je odbranjena.

“Mi nismo bili u kući i nismo vidjeli kada je požar izbio dok me komšije nisu pozvale i kazale mi da mi gori iznad kuće, pa smo i ja i komšije odmah uzeli crijeva priključena na česme koje imamo u dvorištima i posipali teren oko kuće vodom dok nisu došli vatrogasci i sve ugasili, tako da sada nemamo bojazni, mada mi onda nije bilo svejedno”, ispričao nam je Mile.

Zahvalan je, dodaje, vatrogascima koji su odmah izašli na teren i koji se lavovski još uvijek bore sa stihijom.

Iako je u prvom mahu vatra zahvatila suvu travu i šiblje i sve je izgledalo da će se brzo završiti, mještani tvrde da je vjetar rasplamsao požar u trenu i da se sve naglo pretvorilo u pravu dramu, za koju pretpostavljaju da će, dok se cjelokpna opožarena površina ne ugasi, trajati još dugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije