PSBiH / Traži se novi Zakon o Javnom RTV sistemu kojim bi se regulirala naplata RTV takse

14. 09. 2020. u 18:29:00 Fena

Shares: 0

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatila je danas Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2019., te primila k znanju Programski plan i Finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu.

Komisija je usvojila zaključke koje će dostaviti Predstavničkom domu PSBiH na izjašnjavanje, a kojim se zadužuje BHRT da u roku 30 dana sačini jasan godišnji plan otplate duga prema Evropskoj radiodifuznoj uniji i dostavi ga PSBiH, kao dopunu finansijskog izvještaja, a Vijeće ministara se zadužuje da u saradnji sa entitetskim nivoima vlasti, predloži novi Zakon o Javnom RTV sistemu BiH kojim bi bila regulirana pitanja adekvatne naplate i raspodjele RTV takse, kao i odnos između javnih RTV servisa u BiH, radi uspostavljanja funkcionalnih i samoodrživih javnih RTV servisa u BiH.

Također, podržan je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH, u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Komisija je podržala i u daljnju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu kojom se Vijeće ministara BiH i nadležne službe obavezuju da prilikom direktnih prijenosa ili emitiranja sjednica tijela i institucija BiH putem audiovizuelnih medija osigura prevođenje na znakovni jezik.

K znanju su primljene informacije o stanju sigurnosti i tehničkoj opremljenosti na želјezničkim stanicama u Bosni i Hercegovini, koje su sačinili Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Komisija je primila k znanju i Dopis Udruženja privatnih poštanskih operatera, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: PSBiH RTV taksa BHRT

KOMENTARI (3)